Onze Diensten

Behandelingen

Tijdens uw eerste bezoek zal de assistente u vragen om een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Dit is voor ons belangrijk tijdens tandheelkundige behandelingen. Daarnaast zal de assistente uw gegevens controleren en vraagt zij naar uw legitimatie en naar uw zorgverzekering. 

Tijdens uw consult zult u kennis maken met uw nieuwe tandarts. De tandarts zal uw gezondheid vragenlijst met u doornemen en zal uw behandelhistorie kort met u bespreken. Daarna zal de tandarts een mondonderzoek uitvoeren. Er zal in de mond gekeken worden naar bijzonderheden en er zal geluisterd worden naar uw wensen. Vanuit dit mondonderzoek en uw wensen kunnen er aanvullende gegevens nodig zijn. Hierbij kunt u denken hierbij bijvoorbeeld aan aanvullende röntgenfoto’s. Mocht het zo zijn dat er in uw situatie behandelingen uitgevoerd moeten worden, dan krijgt u een begroting mee bij een totaalbedrag boven de 250 euro. Wij vragen u deze ondertekend te retourneren per e-mail of af te geven aan de balie. 

Preventie staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom krijgt u aansluitende een afspraak bij de mondhygiënist ter controle van uw tandvlees en ter preventie van tandvleesproblematiek. De mondhygiënist zal dit verder met uw bespreken. 

Wij adviseren u om minstens twee keer per jaar op controle te komen bij de tandarts. Afhankelijk van uw mondgezondheid of medische gezondheid kan er in overleg met u gekozen worden om extra controles in te plannen. 

Tijdens een controle bekijkt de tandarts de conditie van uw gebit. Hierbij kunt u denken aan gaatjes, beschadigingen, ontstekingen, etc. Ook zullen uw slijmvliezen en tandvlees geïnspecteerd worden op bijzonderheden.

Onder vullingen, kronen en bruggen of tussen de tanden en kiezen kan met het blote oog niet altijd alles gecontroleerd worden. Daarom maken wij eens in de drie jaar een setje röntgenfoto’s om zo ook deze gebieden te beoordelen. Mocht dit beleid anders zijn dan wordt dit ten alle tijdens met u besproken. 

Wanneer een tand of kies voor een deel verloren of is gegaan of wanneer er een beschadiging is ontstaan door tandbederf, dan wordt een tand of kies gevuld met vulmateriaal. Het vervaardigen van een vulling is een relatief eenvoudige behandelingen. Door het vullen van een tand of kies zal er hersteld optreden of sterkte gecreëerd worden. Ook kan een vulling toegepast worden als het gaat om esthetische wensen. 

Vroeger werden vullingen gemaakt van amalgaam (grijs). Tegenwoordig wordt er wit vulmateriaal gebruikt. De meest toegepaste materialen zijn: comoposiet, glasionomeer en compomeer. Afhankelijk van het probleem zal hierin een keuze worden gemaakt. Om het vulmateriaal te laten hechten aan een tand of kies zal het elementen eerst voorbewerkt worden. Hierbij worden bacteriën verwijderd en wordt het gebied geheel schoongemaakt. 

Een vulling wordt niet alleen door een tandarts gemaakt. Tegenwoordig mogen geregistreerde mondhygiënistes ook vullingen maken als zij zich hierin bekwaam in voelen.

Net zoals meerdere onderdelen in ons lichaam, bestaat een kies/tand uit een zenuw.
In de zenuw lopen meerdere bloedvaatjes en bindweefsels. Wanneer zo'n zenuw ontstoken raakt door verschillende factoren, moeten we deze kies/tand behandelen met een wortelkanaalbehandeling. 

Het gevolg van het niet behandelen van een wortelkanaalbehandeling kan leiden tot pijn en in het ergste geval het verlies van kaakbot rondom de tanden en kiezen. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen eruit vallen. Ook voor het lichaam is het geen goede situatie. De bacteriën die zich namelijk in de zenuwen bevinden, kunnen via de bloedbanen ook terechtkomen bij andere delen van het lichaam en daar problemen veroorzaken.

Vele Nederlanders zijn bang zodra zij het woord wortelkanaalbehandeling horen. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. 

Vaak is de zenuw van zo'n kies of tand al dood en hoeft het niet verdoofd te worden. Mocht het nog wel gevoelig of pijnlijk zijn, dan kan de tandarts, in overleg met jou, ervoor kiezen om het alsnog te verdoven. 

De tandarts zal de ontstoken of dode zenuw verwijderen en de kanalen van de zenuw ontsmetten en schoonmaken met speciaal instrumentarium. Vervolgens zal de tandarts de kies/tand opvullen. 

Doordat zo'n kies/tand verzwakt is geraakt door de wortelkanaalbehandeling en vullingen, kan er worden overwogen om daarop een kroon te plaatsen. Hierdoor krijgt de kies/tand meer stevigheid, waardoor de levensduur verlengd kan worden. Dit wordt vaak na één jaar overwogen indien nodig.

Kroon

Een kroon is een kapje dat gemaakt is van porselein of metaal. Kronen worden geplaatst bij tanden en kiezen die beschadigd zijn of niet meer sterk genoeg zijn. Denk hierbij aan tanden of kiezen die al meerdere vullingen hebben gehad of bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan. Een kroon omhult de kies, wat zorgt voor meer stevigheid en zo de levensduur van een kies of tand kan verlengen.

Brugwerk

Een brug wordt vooral gebruikt om ontbrekende tanden en/of kiezen op te vullen. Het kan worden overwogen als de buurelementen al verzwakt zijn door bijvoorbeeld vullingen. Met een brug krijg je als het ware 2 kronen en 1 'dummy' om de ontbrekende tanden of kiezen op te vullen. De dummy zorgt ervoor dat de buurelementen op hun plaats blijven en voorkomt dat ze gaan bewegen. Een brug kan zowel esthetische als functionele voordelen hebben.

Een prothese, oftewel een kunstgebit, is een hulpmiddel gemaakt van kunststof dat bedoeld is voor patiënten bij wie de tanden en kiezen zijn getrokken. Voor het vervaardigen hiervan heeft de tandarts meerdere afspraken nodig. Dit zal hij ook met jou bespreken en doornemen.

Het vervaardigen van een prothese gebeurt samen met een tandtechnicus waarmee we samenwerken.

Een kunstgebit zit niet 'vast' in de mond en kan worden uitgenomen. In Nederland dragen ongeveer drie miljoen mensen een kunstgebit.

Voor patiënten bij wie niet alle tanden en kiezen zijn getrokken, maar slechts gedeeltelijk, zijn er ook oplossingen zoals frames en partiële protheses. Dit is een relatief goedkope oplossing om ontbrekende tanden of kiezen op te vullen.

Het is belangrijk dat een kunstgebit, frames en partiële prothese goed worden gereinigd en onderhouden. De mondhygiënist kan je hierbij verder helpen.

Door goed voor uw mondhygiëne te zorgen, blijven uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Dit helpt ontstoken tandvlees te voorkomen en bevordert het genezingsproces.

Wist u dat 80% van de Nederlandse bevolking last heeft van ontstoken tandvlees (gingivitis)? Bij Mondzorg Excellent staat preventie centraal. Onze visie is 'voorkomen is beter dan genezen'. 

Na de intake bij de tandarts komt u bij de mondhygiënist. De mondhygiënist doet een uitgebreide tandvleescheck en bespreekt uw behoeften met betrekking tot het tandvlees. Ook zal de mondhygiënist vragen stellen over gebitsonderhoud, voeding, medicatie en uw gezondheid. Samen met u wordt een passend behandelplan opgesteld, rekening houdend met uw wensen en het gebruik van hulpmiddelen zoals ragers, stokers, flosdraad en elektrische tandenborstels. 

Tandsteen wordt ook verwijderd door de mondhygiënist. Tandsteen is verkalkte plaque die ruw is en tegen het tandoppervlak hecht. Het is belangrijk om tandsteen te verwijderen om tandvleesontstekingen en gaatjes te voorkomen.

Het kan zijn dat uw tandvlees erg onrustig is. Het is dan verstandig om wat vaker in het jaar langs te komen bij de mondhygiënist om het tandvlees gezond en optimaal te houden. Of dit ook van toepassing is bij u, is sterk afhankelijk per persoon. De mondhygiënist zal u hierbij verder over informeren en begeleiden wanneer dit het geval is.

Bij de doorbraak van nieuwe tanden en kiezen hebben vaak de achterste kiezen diepere groeven lopen. Hier kan makkelijk plaque en voedselresten blijven zitten. Bij kinderen die hun gebit goed bij houden met het poetsen, hebben een minder grote kans bij het ontwikkelen van een gaatje.
Echter bij kinderen die hun gebit niet goed bij kunnen houden, kan er worden besloten door de tandarts of mondhygiënist om te gaan sealen. Sealen betekent letterlijk afdichten.
De tandarts of mondhygiënist zal dan een laagje kunststoflak of kunststofcement aanbrengen op de achterste kiezen. Deze kan transparant of geelwit van kleur zijn. Het voordeel hiervan is dat het kind makkelijker de kiezen kan schoonhouden en de kans verkleint op het ontwikkelen van een gaatje. 

Parodontitis is een vergevorderde chronische tandvleesontsteking waarbij het kaakbot ook aangetast is. Parodontitis doet over het algemeen geen pijn en je zult het niet snel merken. De ontsteking wordt ook wel de ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Bij ongeveer 10% van de bevolking ontwikkelt een tandvleesontsteking tot parodontitis.
Een mens heeft een ruimte tussen tandvlees en tandoppervlak wat maximaal 3mm hoort te zijn. Dit meet de mondhygiënist met een speciaal instrument wat een pocket sonde genoemd wordt. Dit is een soort meetlat. 

Als de bacteriën en tandsteen niet professioneel worden weggehaald door een mondhygiënist kruipen, de bacteriën zich in de ruimte onder het tandvlees. Hierbij komen er meer agressieve bacteriën bij en die tasten het kaakbot aan.
Doordat het kaakbot aangetast wordt, wordt de ruimte wat dieper en zakt de mondhygiënist niet meer tot 3mm onder het tandvlees, maar tot 4mm of hoger. Dit wordt een ‘’pocket’’ genoemd.
U kunt dit niet meer schoonhouden, omdat dit te diep ligt. Uzelf komt er met een tandenborstel of rager maximaal 3 mm. onder het tandvlees.

Als dit onbehandeld wordt, heeft dit ernstige gevolgen voor uw gebit. Het kaakbot worden verder aangetast en opgeven moment hebben de tanden en kiezen geen kaakbot meer over en dus ook geen houvast. De tanden en kiezen komen los te staan en kunnen er zelfs dan uitvallen. 
Parodontitis heeft verder ook grote gevolgen voor het menselijk lichaam. Het vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziektes en ook ziektes als diabetes.  Verder kan het nog zorgen voor ander onaangename problemen. Denk hierbij aan een slechte adem, vieze smaak en bloedend tandvlees.

De mondhygiënist is opgeleid voor het vroegtijdig herkennen van parodontitis. Hij zal met behulp van een tandvlees onderzoek en aanvullende röntgenfoto’s parodontitis kunnen diagnosticeren en samen met u een behandelplan opstellen.  De behandeling bestaat uit het verwijderen van de bacteriën en tandsteen onder het tandvlees met speciale instrumentarium. Omdat dit gevoelig kan zijn, wordt dit meestal onder verdoving gedaan. Dus in principe zult u geen pijn voelen tijdens de behandeling. Als het ernstige parodontitis is, kan de mondhygiënist ook besluiten om het te behandelen gecombineerd met een antibioticakuur. Vaak is één behandeling niet genoeg, maar heeft de mondhygiënist meerdere afspraken nodig. Ook dit zal hij met uw uitgebreid bespreken. U kunt verwachten van de mondhygiënist dat hij een juiste diagnose zal stellen, een persoonlijk behandelplan opstelt en dit uitgebreid met u zult gaan bespreken. Zo weet u exact wat u kunt verwachten en waar u aan toe bent. Verder zal hij een begroting van de behandeling opstellen en kan hij ook meekijken of u wat vergoedt krijgt van de verzekering.
Het uiteindelijke doel van het behandelen van parodontitis, is het zo lang mogelijk behouden van uw eigen gebit. 

Een mooi, stralend wit gebit is erg populair in Nederland. Door middel van bleken kunt u ervoor zorgen dat uw tanden wit en stralend worden. De Europese wetgeving is streng geworden wat betreft het gebruik van waterstofperoxide in bleekgels. De concentratie waterstofperoxide mag maximaal 6% zijn. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aan uw mond veroorzaken. Als u overweegt om een bleekbehandeling te doen, bespreek dit dan met onze tandarts of mondhygiënist.

Bij Mondzorg Excellent maken we gebruik van de thuisbleekmethode. Hierbij wordt het bleken van buitenaf gedaan met behulp van een bleeklepel. Onze tandarts of mondhygiënist zal een afdruk maken van uw gebit en een zachte, transparante kunststof lepel maken die precies op uw gebit past. Het is belangrijk dat de lepel goed aansluit om irritaties en beschadigingen van het tandvlees te voorkomen.

U krijgt twee bleekgels en instructies van de tandarts of mondhygiënist over hoe u deze op de bleeklepels moet aanbrengen, wanneer u dit moet doen en hoelang. Daarna maakt u een nieuwe afspraak om te controleren of u de gewenste kleur hebt bereikt.

Belangrijk om rekening mee te houden is, dat tanden en kiezen na het bleken gevoelig kunnen zijn. Dit zal na verloop van tijd afnemen. Bij Mondzorg Excellent kiezen wij daarom voor een langzame en voorzichtige aanpak met het thuisbleken.

Het roken, drinken van koffie, thee of rode wijn wordt sterk afgeraden tijdens de bleekperiode. Ook moet er rekening worden gehouden met eventuele vullingen bij de voortanden die niet mee zullen bleken en die vervangen zouden moeten worden. Ook bij mensen met ontstoken tandvlees of gaatjes wordt bleken sterk afgeraden. 

Bent u benieuwd of bleken een optie voor u is? De tandarts of mondhygiënist helpt u graag verder.

Een facing is tegenwoordig erg populair in Nederland. Veel beroemdheden nemen facings, zoals Gerard Joling, de Roelvinkjes en anderen. Een facing kan het uiterlijk van een tand of kies veranderen zonder een invasieve ingreep, zoals een kroon.

Er bestaat ook een composietfacing. Hierbij wordt geen gezond tandweefsel weggeslepen, maar wordt er een vullend materiaal over de tanden en kiezen aangebracht. De kleur van de composietfacing kunt u zelf kiezen. Vervolgens wordt de composietfacing in de oorspronkelijke vorm van de tand of kies geslepen.

U kunt ook kiezen voor een porseleinen facing. Dit is een soort 'schildje' dat over de tanden wordt geplaatst. Het vervaardigen hiervan gebeurt bij de tandtechnicus. Een porseleinen facing is duurder, maar ook duurzamer.

Een facing kan ook een oplossing zijn voor bijvoorbeeld een afgebroken stukje van de voortand, het opvullen van een spleet tussen de tanden, het weer wit maken van gele of bruine tanden en zelfs het verbergen van scheve tanden.
Benieuwd welke facing bij u past? De tandarts zal dit verder met u bespreken.

Kinderen zijn de toekomst. Uit onderzoek is gebleken dat 39% van de elfjarigen en 66% van de zeventienjarigen gaatjes heeft.

Bij Mondzorg Excellent schrikken we van deze cijfers en willen we hier verandering in brengen. We adviseren ouders om zodra de eerste tanden of kiezen doorkomen, hun kinderen mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Het is belangrijk dat kinderen wennen aan de omgeving van een tandartspraktijk, zodat ze later minder angst hebben.

Daarnaast kunnen we in een vroeg stadium tandafwijkingen ontdekken of factoren identificeren die ervoor zorgen dat een kind sneller gaatjes krijgt. We streven ernaar om kinderen op een leuke en kindvriendelijke manier te behandelen. De mondhygiënist neemt extra tijd om samen met het kind de tanden te poetsen, de spiegel vast te houden en op een leuke manier de tanden te tellen.

Bij Mondzorg Excellent willen we ervoor zorgen dat kinderen het leuk vinden om naar de tandarts te gaan en hopen we dat er zo minder gaatjes zullen ontstaan. Indien nodig laten we kinderen vaker terugkomen in het jaar, bijvoorbeeld als we zien dat de mondhygiëne niet optimaal is of als er veranderingen zijn in de voeding.
Op die manier willen we ervoor zorgen dat het de volgende keer echt goed gaat.

We willen ook graag de ouders hierbij betrekken. Is het kind moeilijk met poetsen? Werkt het kind mee? Wat voor voeding krijgt het kind? Dit soort vragen weten ouders vaak het beste. Daarom willen we graag u erbij betrekken.

Als het kind helaas toch een gaatje heeft, willen we hier uitgebreid de tijd voor nemen. Het kind krijgt dan een 'wensessie' bij de mondhygiënist. De mondhygiënist zal laten zien welke spullen er gebruikt worden bij het behandelen van gaatjes. Hij zal kindertaal gebruiken, bijvoorbeeld 'slaapdruppels' voor verdoving en 'een kleine stofzuiger die heel erg dorst heeft' voor de afzuiger om speeksel en water weg te zuigen. Dit soort voorbeelden zullen aan bod komen. Zo zal het kindje beter voorbereid zijn op de behandeling van het gaatje en zal het niet meer eng zijn op de dag zelf!

Niet alleen bij kinderen is het belangrijk om het gebit optimaal te houden. Bij pubers is dit ook het geval. Denk bijvoorbeeld aan pubers met een beugel. Het advies is zodra een puber een beugel heeft, om contact op te nemen met de mondhygiënist voor goede instructies, onderhoud en reinigen van de beugel. Als dit niet op tijd gedaan wordt, kan dit grote gevolgen hebben op het gebit.

Hoe werken wij?

Stappenplan eerste behandeling

Inschrijven

Zorg ervoor dat u het inschrijfformulier heeft ingevuld.

Afspraak

Er zal zo snel als mogelijk contact met u worden opgenomen voor het maken van een afspraak.

Intake + begroting

De tandarts en mondhygiënist zullen een uitgebreid mondonderzoek bij u uitvoeren. Daarna wordt er met u besproken welke vervolgbehandelingen noodzakelijk zijn.

Behandeling

De tandarts en mondhygiënist zullen bij u de behandelingen gaan uitvoeren.

Wij zorgen voor jouw glimlach

Wilt u ook een witte en stralende lach? Binnen Mondzorg Excellent doen wij ook aan tanden bleken! Bespreek dit met uw tandarts of mondhygiënist.

man-showing-his-teeth3-YUFNXWG.jpgman-showing-his-teeth4-YUFNXWG.jpg

Reviews

Wat vinden onze klanten van ons?

5.0

Abdel is een hele deskundige maar tegelijk ook een leuke en fijne mondhygiënist! Ik zie het tegenwoordige als een leuk uitstapje naar de mondhygiënist waar Abdel de tijd voor mij neemt en altijd in is voor een leuke babbeltje. Dankzij hem ben ik van mij angst af voor de tandarts!
Hans van Ee
Patiënt
Deskundigheid, duidelijk en erg vriendelijk. Fijne tandartspraktijk, bedankt!
Willemsen
Patiënt
Abdel Tahiri is een hele fijne deskundige mondhygiënist die altijd meedenkt met mijn wensen. Kom al jaren bij hem en heeft mij enorm geholpen om mij angst te overwinnen!
Lisa ter Maten
Patiënt
Trauma overgehouden aan de schooltandarts. Gelukkig durf ik nu naar de tandarts te gaan. De assistentes staan bij iedere behandeling bij. Ze zijn een voor een erg zorgzaam.
B. Van de Scheur Patiënt
Patiënt
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voer hier u vraag in.
Uw gegevens en privacy
Mondzorg Excellent handelt altijd overeenkomstig de algemene vordering gegevens AVG.

CONTACT

Stuur ons een bericht

Ons team staat elke dag klaar om uw vragen te beantwoorden! Neem contact op met ons via het contactformulier. U kunt ons ook altijd telefonisch of per whatsapp bereiken of stuur uw vraag naar info@mondzorgexcellent.nl

SNEL CONTACT

Bel naar:

(0575) 561 311

Info@mondzorgexcellent.nl

Ons adres

Mondzorg Excellent

Zutphensestraat 105
6971EJ
Brummen

Neem een kijkje op onze socials:

contact

Bel naar:

(0575) 561 311

Info@mondzorgexcellent.nl

Ons adres

Mondzorg Excellent

Zutphensestraat 105
6971EJ
Brummen

Copyright © 2023 Mondzorgexcellent.nl